Stäng
september 13, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Stor valskandal i Falun – 145 berövades sin rösträtt

Bland tomtar och troll sprids nu otaliga konspirationsteorier om olika typer av valfusk. Många har helt enkelt svårt att acceptera att framför allt högerextrema, högerpopulistiska och perifera tokeripartier fick färre röster än de hade trott. Detta behöver man inte bekymra sig särskilt mycket om. Det svenska valsystemet fungerar vanligen oerhört bra – och har faktiskt gjort det även i år. Ska man göra en förbättring är det kanske för en gångs skulle läge att lyssna på moderaten Hanif Bali, som på twitter ivrigt försvarar det svenska systemet men också föreslår att man sätter in ”valsedelskrivare” bakom varje röstbås:

”Så kan folk bara klicka fram den valsedel de vill ha, skrivs ut, läggs i röstkuvert. Då slipper man sabotage och stöld av valsedlar. Då tar de aldrig slut och vi slipper trycka 30 miljoner valsedlar per parti.”

En god idé, som också förstärker valhemligheten relativt öppna valsedlar man plockar med sig in i båset. Sedan finns förstås risker också med skrivare, som kan strula och gå sönder.

Sedan har vi sett att rösträkningen tagit längre tid än vanligt den här gången, vilket blir extra dramatiskt när det är så oerhört jämnt både om enskilda mandat och om vilka maktförhållanden vi får i riksdagen. Det är nog helt enkelt något vi får leva med och acceptera.

Det mesta funkar alltså utomordentligt väl. Ignorera domedagsvrålen, även på detta område.

Men en händelse i Falun sticker ut negativt. 145 röster levererades så sent att de inte räknas med i rösträkningen, rapporterar Dalarnas Tidning. Felet ligger, enligt kommunen hos Postnord. Enligt Postnord är det kommunens fel. Vore det inte en demokratisk jätteskandal hade man kunnat skratta åt det. Rimligen kommer valresultatet att överklagas, men enligt lag får röster som inkommer för sent inte räknas.

Så risken är att den enda, bästa och mest demokratiskt rättvisa lösningen är ett lokalt omval. Den här typen av haveri ska aldrig få innebära att 145 personer berövas sin rösträtt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se