Stäng
oktober 15, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Anders Wiklund/TT

Politiskt sabotage slår mot de mest utsatta

Moderaterna och Anna Kinberg Batra har vägrat ge tydliga besked om hur de ska hantera budgetprocessen i höst. Samtidigt som de säger att de ska rösta på sin egen budget har beskedet om hur man kommer att agera i riksdagens utskott bara bestått av obegripligt mummel. Men nu kommer en antydan, berättar SVT. Och det är en smutsigare sådan än de flesta nog befarat:

”Ett förslag som man vill stoppa är regeringens förslag om att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.”

Det är antagligen lätt att sitta i riksdagen och haspla ur sig. Kanske har de inte träffat långtidssjukskrivna, kanske har de inte träffat några utförsäkrade, kanske har de ingen aning om vad de håller på med?

För redan hotet att stoppa sjukförsäkringsreformen gör livet skakigare och osäkrare för en mycket stor grupp människor som redan hör till våra allra mest utsatta. Det är de svårt sjuka som Moderaterna kastar in som bricka i en cynisk politiksabotagestrategi. Redan när SD och alliansen fällde den förra budgeten innebar det att ytterligare 13 000 sjuka kastades ut ur försäkringssystemet. Inte för att de blev friskare utan för att SD och Alliansen bestämt sig för det.

Detta trots att alla – inklusive allianspartierna – vet att utförsäkringarna inte hjälper.

Nej, när alliansen vann valet 2006 hade sjukskrivningarna redan minskat i många år, och de fortsatte minska även under alliansens första år. Men bara ett par år efter att högern börjat kasta ut människor ur sjukförsäkringen, helt utan hänsyn till hur de mår, så började sjukskrivningarna öka igen, i högt temp.

Utförsäkringarna gjorde ingenting gott – men förstörde livet för väldigt många människor. Hos Försäkringskassan rasade samtalen in från människor som kastats ut ur systemet och som sa att de bestämt sig för att därför ta sitt liv. I Storbritannien har forskning och uppvisning visat att självmord är oerhört vanligt bland de som just utförsäkrats.

När den förra budgeten föll skakade man om livet för de allra svagaste på nytt.

Det var illa. Men det var inte fullt så hänsynslöst som när man nu vill plocka ut just den här reformen, som så många av våra mest utsatta väntar på för att kunna andas lite lättare, för att känna lite mindre osäkerhet, för att inte sitta och vänta på ett läge där de kastas ut ur systemet och tvingas lämna hus och hem mitt i en sjukdomsperiod.

Nu ska man in där och sabotera, inte för att man får en alternativ politik på plats, utan för att störa regeringen, för att visa att man kan, för att markera. Priset för att upprätthålla den borgerliga självbilden ska betalas av de svårt sjuka, som ska kastas ut ur systemet också nästa år, utan annan orsak än att Moderaterna vill spänna musklerna.

Det gör ont i mig hur cyniskt det är.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se