Stäng
augusti 19, 2016
Politism, redaktion
Foto: Anders Wiklund/TT

Polisen ska lösa brott – inte jaga tiggare

Över 20 anmälningar om sexuellt ofredande har hunnit komma in under ungdomsfestivalen We Are Stockholm. Samtidigt avslutades Way out west med två liknande fall på nacken, trots ökad säkerhet efter uppmärksammade fall på festivaler tidigare i sommar.

Då, just när det är som mest tydligt att polisen har andra saker att ta tag i, öppnar civilminister Ardalan Shekarabi upp för tiggeriförbud. Det är alltså att jaga tiggare som ordningsmakten ska syssla med, tycker han. Eller tja, han öppnar upp för det. Testar vattnet lite. Det är en så kallad ”försöksballong” för att se hur mycket regeringen vågar ta i frågan.

Kanske. Överväger det. Överväger huruvida det hör till polisens arbete att hindra folk från från att söka en hjälpande hand. Överväger att bidra till romers stigmatisering. Överväger att skyffla folk med problem under mattan som om de inte fanns.

Ska polisen under nästa festivalsäsong ägna tid åt att jaga tiggare? Kanske, säger Ardalan, nej säger Löfven och miljöpartister, ja säger andra. Man vet aldrig riktigt var man har regeringen. Man vet inte ens var man har Ardalan – 2003 skrev han på SSUs hemsida att tiggeriförbud är verklighetsfrånvänt.

Frågan är när någon blåser upp en försöksballong om hur människor ska slippa behöva tigga till att börja med och låta polisen göra annat. Som att hindra sexuellt ofredande på festivaler.

Mio Tastas Viktorsson

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se