Stäng
juli 5, 2016
Margret Atladottir, redaktör
Efter festivalen Putte i parken i Karlstad utreder polisen nu 27 fall av sexuella ofredanden. Foto: Victor Eriksson/TT

Polisen gör det lätt för sig när man pekar ut ”de andra”

Polisen i Värmland får backa efter att ha pekat ut ensamkommande flyktingpojkar som förövare efter att ett antal sexuella ofredanden anmäldes under festivalen Putte i parken. I en rapport som publicerades i lördags skrev man:

”Det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med sju till åtta killar tillhörande gruppen ensamkommande barn.”

Nu var det inte så. Bland de sju misstänkta gärningsmännen är bara två så kallade ensamkommande ungdomar.

Polisen ska inte göra sådana ”misstag” och man har fått backa och motta kritik.

Men det är inte förvånande ändå, det passar in i den bild som främlingsfientliga och rasistiska krafter har kämpat så länge för. Den att ”de andra” – invandrarna, muslimerna, de ensamkommande flyktingbarnen – är de som sexuellt trakasserar kvinnor. Svenska, vaaanliga män gör väl inte så. ”Den andra” är farlig och ska bort. Det är för våår skull, de bryr sig om oss kvinnor!

Men vi kvinnor vet precis hur det är, vi vet att det är omöjligt att veta eller se på en man om han kommer att sexuellt trakassera oss. Det är helt enkelt så att alla är potentiella förövare. Jobbigt för män, ja förmodligen. Men det är ännu jobbigare för oss.

Att lösa problemet med att unga kvinnor inte verkar kunna gå på festivaler och roa sig utan att bli ofredade är så enormt viktigt. Men att peka ut ”de andra” är inte bara direkt fel och lögnaktigt, det är att göra det lätt för sig.

Polisen måste helt enkelt lyfta blicken och stod emot de rasistiska mytbildningarna om vi ska komma någonstans.

För det kan bara inte komma som en nyhet att sexuella ofredanden inte är ett nytt fenomen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se