Stäng
mars 31, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Plötsligt pratar lagstiftarna jämställdhet – men vad är det de menar?

Hur kan Sverige bli mer jämställt? Enligt många lagstiftare är detta vägen:

1. Införa obligatorisk samhällsinformation.
2. Ta fram en nationell strategi för att utbilda om kvinnosyn.

Imponerande reformer. Politikerna vill ha med alla på tåget för att öka kvinnors frihet. Så alla ska utbildas om skadliga normer och förväntningar? En nationell strategi för att bilda alla om patriarkatets effekter?

Nej, tyvärr.

Alla dessa reformer riktas på olika sätt mot nyanlända. Visst hade det varit fantastiskt annars – om alla medborgare i Sverige fick genomgå feministiska utbildningar. Men så blir det alltså inte och därför måste hyckleriet i kampen för jämställdhet synas.

För den här kampen handlar mer om att skydda svenska kvinnor från invandrarmän än om verklig omsorg om allas lika rätt och frihet. Och när det rapporteras om sexuella trakasserier och våldtäkter går tankarna i den här kampen inte främst till de drabbade offren.

Nej. Det är något annat som sårats. Manligheten. Såhär ser logiken ut: Om du som man inte kan skydda ”din” kvinna, vad är du då för man?

Det här är inte något nytt, det är så maskulinitet konstrueras. Maskulinitetsforskaren och professorn i sociologi Michael Kimmel beskriver det ytterligare när han kopplar det till identitetsskapandet i högerextrema rörelser: Skydda landet gör man genom att skydda sina kvinnor.

Så när politiker från Centerpartiet, Moderaterna och även Socialdemokraterna pratar om att värna kvinnors frihet från syriska och afghanska män sker det i en tradition som tidigare varit förbehållen främst högerextrema rörelser. I alla fall i offentligheten.

Plötsligt pratar alla jämställdhet. Efter att Sverige tagit emot rekordmånga asylsökande. Det är inte en slump.

Jämställdhet ska inte användas för att plåstra om en sårad manlighet – eller för att påtala vilka män som vissa kvinnor tillhör. Jämställdhet handlar definitivt inte om att äga varandra.

Eller som Melissa Harris-Perry säger i ett sevärt klipp:
– Ingen tillhör någon.

Det borde jämställdhetshycklarna ta till sig.

Sök på Politism.se