Stäng
oktober 9, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Ulf Kristersson inför sin första partiledardebatt. Foto: Sören Andersson/TT

Pikar och personangrepp i gårdagens partiledardebatt

Alla som zappade förbi SVT eller skrollade igenom Twitter igår vet vad som hände. Det var partiledardebatt. Moderaterna hade ett par extra ögon på sig eftersom det var Ulf Kristerssons första debatt som partiledare. Men vad hände egentligen? Här är en sammanfattning av hur våra folkvalda klarade sig.

Gustav Fridolin(MP) var på hugget. Han avbröt flera gånger och blev tillsagd av programledaren Mats Knutsson. Vi gillar hans energi och engagemang, i alla fall för att trötta tittare vaknade till. Minus är att han inte riktigt bar upp t-shirt under kavaj-stilen, men å andra sidan, vem gör det? Se nedan för ”stilbild” från gårdagen.

Ulf Kristersson(M) gjorde sin debut och det gick inte jättedåligt för honom. Han pratade varmt om låglönejobb för framförallt invandrare och sedan pratade han inte så mycket mer. Den tysta stilen kanske funkar, kanske inte.

Jonas Sjöstedts(V) kan debatter. Han är rapp, låter som han bryr sig så mycket att rösten spricker och får nästan alltid in en snygg replik som får nyhetsrubriker. I går var det när Sjöstedt konfronterade Kristersson om hur han som politiker i Stockholm stad sålde ut förskolor och äldreboenden, och la såklart in en pik om hans taxiåkande.

Jimmie Åkesson(SD) pratade som vanligt på invandrare och integration, och att det ska vara självklart att alla i Sverige inte ska ha tillgång till exempelvis sjukvården. Trist och förutsägbart.

Ebba Bush Thor(KD) flirtade en del med Åkesson och sa att hon gärna tar Åkesson i hand. Men inte i direktsändning. Samtidigt ”utmanade” hon Löfven att läsa deras budget. Inte en superhet utmaning direkt.

Annie Lööf(C) är precis som Sjöstedt vass i debatter. Hon fick in en snygg replik mot Åkesson när han sa att ”brottslighet är ett importerat problem”.

”Du säger att brottslighet är ett importerat problem. Ta en titt i din egen riksdagsgrupp.”

Stefan Löfven(S) pratade om pengar som satsas på vård och polis. Siffror som inte säger jättemycket, men som låter bra. Han var tydlig med att straffen ska skärpas för grova våldsbrott, grova vapenbrott och grova narkotikabrott. Typiskt Löfven att prata om hårda tag.

Jan Björklund(L) tycker också att vi ska ha hårdare tag och längre straff. Han pratade också på om det han kallar ”en ny underklass” Han fortsatte och på moderatspåret om enkla jobb med lägre löner och att utländska medborgare som kommer till Sverige och begår brott ska utvisas i större utsträckning.

Det var allt för den här gången.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se