Stäng
april 12, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Peter Springare tar avstånd från gruppen som "står upp" för honom. Foto: Petter Koubek / TT

Peter Springare har satt sig ner

Peter Springare har blivit en följetong. Polisen som blev trött och började tala vitt och brett om kriminella invandrare blev en viral superstjärna på internet.

Politism har vi skrivit flera texter om ”Stå upp för Peter Springare”, en facebookgrupp som samlar ungefär 200 000 personer. Tidigt varnade vi för att rasister höll på att ta över gruppen. En månad senare hade den för länge sedan kapats av dessa och vi beskrev hur Springare-gruppen blivit en kanal för radikalisering där uppmaningar till grova våldsbrott och attacker var vardagsmat.

Nu skrivs nästa kapitel i berättelsen om internetfenomenet Peter Springare. Polisen som blev trött har nämligen själv gått ut och tagit avstånd från gruppen. Han skriver att han kan ”konstatera att den uppenbarligen helt har spårat ur”, att administratörerna ”helt tappat greppet”, att han betackar sig för att kopplas samman med gruppen och att han uppmanar alla att gå ur.

Och nu verkar Springare-fansen ha satt sig ner. När Peter Springare inte tycker ”rätt” enligt gruppen så står de inte längre upp för den de samlats för att stå upp för. Ironiskt nog. De accepterar inte andra åsikter, ens när de kommer från Peter Springare.

I stället har facebookgruppen bytt namn, och heter ”#jagärsåjävlatrött”. Men även om namnet inte är detsamma är rasismen, hatet och uppmaningarna om att ta till våld lika närvarande som någonsin. Den som just nu går in och kollar i de senaste trådarna möter till exempel förslag som detta:

”Stäng gränserna, deportera den absoluta majoriteten som inte är vita, sluta delta i judiska terrorkrig världen över som orsakar flyktingströmmar. Enkel lösning.”

Polisen Peter Springare är inte en person vars åsikter jag håller högt. Men jag är glad att han till slut klippt banden Sveriges kanske just nu mest skrämmande facebookgrupp.

Sök på Politism.se