Stäng
maj 8, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Zlatan. Foto: Janerik Henriksson / TT

Peter Mangs vardagsrasism

Någon felparkerar en Ferrari, en rasist bestämmer sig för att det är ett ”balkanesiskt beteende” och att det därför antagligen är Zlatan Ibrahimovic. Rasisten blir förbannad.

Rasisten – i detta fall dömde seriemördaren och terrorskytten Peter Mangs – skyndar sig hem för att hämta pistol så att han kan skjuta Ibrahimovic. När han kommer tillbaka är den dyra bilen borta, och mordförsöket blir aldrig av.

”Jag tänkte att det blir ett jävla hallå i media om nämnde gube skulle bli beskjuten”, skriver Mangs enligt Skånska Dagbladet.

Det är obehagligt att läsa hans sörja till slutledningsförmåga men det är inte svårt att känna igen rasistens logik. Har du en rasistisk vanföreställning går allt att läsa in i den kontexten. På så sätt ligger Mangs logik nära andra rasistiska konspirationsteorier och vansinnesidéer om romer, muslimer eller svarta – och nästan vad som helst kan läsas in som försvårande omständighet, eller skumrask, när man dömt ut redan på förhand.

I sin terror och sitt våld är Mangs förstås mycket ovanlig.

Men ju mer vi lär om hans motiv, hans tankemönster och hans idévärld, desto mer ser vi att rasismen är banal och enkel, det låter som vilken köksbordskonstruktion som helst.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se