Stäng
juli 6, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Personalbristkris och inställda operationer på Karolinska

Karolinska sjukhuset ställer in flera operationer i dag. Informationen kom under tisdagskvällen i ett mejl till Aftonbladet.

Ledningen svarar med att det beror på plats- och personalbrist. Personalen ser nu över vilka patienter som de kan flytta på. De räknar på de sjuka och avgör vilka av de som mår dåligt som ändå skulle klara av en flytt från akuten.

Kaoset på Karolinska Sjukhuset är ingen nyhet. Lägger man några minuter på en googlesökning så dyker flera nyheter upp om inställda operationer och en vård i kris. Samt några texter om det moderatledda landstinget i Stockholm som har svårt att sköta ekonomin, trots att Stockholms tillväxt är hög och skattepengarna rullar in.

Men var försvinner egentligen alla pengar? För några dagar sedan gick Stockholms läns landsting, SLL, ut med beslutet att använda en kriskommunikationsplan på grund av det ansträngda läget i vården, i det här fallet på grund av brister i neurokirurgin- och bröstcancervården.

Kritiker menar att pengar på kriskommunikation knappast hjälper människor i akut behov av vård eller deras anhöriga. En medarbetare på pressavdelningen menar att det snarare handlar om att de ska kunna ”ge en förskönad bild av läget”.

Men Katarina Winell, kommunikationsdirektör på SLL säger att kriskommunikationsplanen tillämpas när ”tydlig och korrekt information behöver nå ut till allmänheten, patienter och anhöriga”.

Jag vet inte vad den här planen har kostat landstinget. Jag hoppas att den inte var dyr, när dagens inställda operationer meddelas genom ett mejl till Aftonbladet.

Bra jobbat där med kriskommunikationen, hörrni.

Sök på Politism.se