Stäng
juli 5, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Magdalena Andersson (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

Pensionsfrågan kommer att bli en politisk bomb

Onsdagen är Socialdemokraternas dag i Almedalen – och medan Stefan Löfven (S) besöker Arjeplog och Arvidsjaur är det finansminister Magdalena Andersson (S) som för partiets talan på plats. Med sig har hon ett extremt viktigt vallöfte om att skjuta till minst 20 miljarder till kommuner och landsting under nästa mandatperiod.

Helt rätt prioritering och absolut nödvändigt i och med att välfärdens behov är så stora och att kommunerna inte kan fortsätta höja kommunalskatten hur mycket som helst. Att skjuta till mer statliga pengar är fördelningspolitiskt smart.

Internt inom socialdemokratin meddelar partitoppen allt tydligare att strategin inför valet 2018 är att försöka bilda en mittenregering efter nästa val. Begripligt givet det parlamentariska läget men i det närmaste omöjligt att kombinera med partiets löften om att öka jämlikheten och krympa klassklyftorna. Något som också flera tunga fackförbund nu påpekar.

Annars är den mest intressanta socialdemokratiska diskussionen för dagen en rapport om pensionssveket, som Katalys presenterar i dag DN Debatt. Vi har tidigare skrivit mycket om hur illa pensionssystemet fungerar och hur fattigpensionärernas villkor blir allt mer vidriga.

Katalys rapport stämmer in i och fördjupar den beskrivningen:

”Det nuvarande pensionssystemet ger oerhört låga pensioner. Enligt beräkningar som redovisas i rapporten får en kommunalarbetare 46,8 procent av sin slutlön i pension. En industriarbetare får motsvarande 47,4 procent. För att inte riskera fattigdom brukar en pensionsnivå på 60–70 procent av slutlönen anses nödvändig.”

De partier som tar det här på allvar och som verkligen presenterar lösningar kommer att få betalt för sina ansträngningar. För även om pensionsfrågan inte avgör partival för så stora väljargrupper i dag så kan vi i takt med att pensionärernas villkor försämras – och de unga som börjar inse hur jävligt det kommer att bli när de själva blir äldre – vara bombsäkra på att detta blir en avgörande politisk fråga. Då gäller det att ha riktigt bra svar på den frågan.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se