Stäng
november 26, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Pengar finns. Foto: Alexandre Meneghini/AP/TT

Pengar finns – vi har råd med nästan allt

När du sitter och funderar på vad vi ”har råd med egentligen” – vare sig det gäller flyktingmottagande, fler elevassistenter i skolan, nya tunnelbanelinjer eller en halv miljon bostäder – ska du tänka på Ingvar, Stefan, Hans, Antonia, Ane, Melker och Jörn.

De visar nämligen att vi har råd med alltihop.

Det handlar bara om fördelningspolitik. Och just nu är förmögenheterna i fördelade till deras favör. Ingvar, Stefan, Hans, Antonia, Ane, Melker och Jörn är sju av Sveriges 156 miljardärer och tillsammans goda för 1157 miljarder kronor. Det är rätt mycket pengar. Man kan tänka sig att de har råd att bidra mer tills samhället. Särskilt när så många pratar om resursbrist.

Det finns ingen resursbrist, resurser befinner sig bara på fel ställe.

Veckans Affärer listar varje år Sveriges alla miljardärer, och i år är de alltså 156 stycken – med en sammanlagd förmögenhet på 1800 miljarder kronor. Förmögenhetsskatt betalar de inte, för den har vi avskaffat. Någon arvsskatt betalar de inte när pengarna flyttar sig över generationer, för den har vi avskaffat. Och som väntat är många av miljardärerna släkt med varandra, det är en elitaristokrati som växer fram, ett slags permanenta maktklaner.

Varje gång du tänker att vi inte har råd med vissa saker i samhället ska du tänka på dessa 156 miljardärer och vad vi kunde har gjort om de bidrog mer till det gemensamma.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se