Stäng
juni 12, 2015
Nils Westling, medarbetare
Bara för att ni är ministrar måste ni inte vara tysta och försiktiga. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Påven – bättre än Miljöpartiet på klimat

I helgen samlas Miljöpartiet till kongress. Är det äntligen dags för lite nya radikala klimatförslag? Är det dags för Miljöpartiet att ryta ifrån om kolet i Tyskland?

Det verkar inte så.

Trots att 2015 är ett ödesår för klimatfrågan, med det stora FN-toppmötet i december, väljer Miljöpartiet att gå till kongress på temat ”Nu bygger vi Sverige”, med fokus på bostad och miljö.

Det låter extremt sossigt.

Men vad Sverige behöver är inte en regering där Socialdemokraterna har ett annat sossigt parti som stödparti.

Sverige behöver en regering med ett grönt parti som utövar lite press på Socialdemokraterna. Och det behövs i år. Det har aldrig varit viktigare.

Därför tänkte vi på Politism lyfta fram ett lite oväntat exempel på någon som vågar stå upp för klimatet, trots att det retar upp en och annan: Gustav och Åsa, gör som påven!

Påven har på allvar gett sig in i klimatdebatten i år, och kommer nästa vecka att skicka ut en så kallad encyklika om miljön (en encyklika är en slags text från påven till hela den katolska kyrkan – här finns en lite rolig lista på påvliga encyklikor under de senaste århundradena).

Bland annat har påven på detta sätt retat upp den katolske presidentkandidaten Rick Santorum i USA, som sade att påven borde lämna klimatfrågan åt andra. Men det struntar påven i. Det finns en miljard katoliker i världen, och de tenderar att lyssna på påven när han har något att säga.

Miljöpartiet har inte samma gudagivna auktoritet. Men de har ett antal departement i Sveriges regering. Och de har större engagemang och kunskap än de flesta när det kommer till klimatfrågan.

Så kära miljöpartister. Utnyttja det. Det är i år det gäller. Våga vara lite jobbiga!

Sök på Politism.se