Stäng
november 27, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Punks not dead. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Påven är punkare

I ett antal uttalanden går påve Franscicus, den katolska kyrkans högste ledare (i jordelivet), nu ut och kritiserar rådande ordning med en udd som känns mer som punk än traditionell påvekonservatism.

”Precis som Guds bud ”Du skall icke dräpa ” sätter en tydlig gräns som skyddar värdet av mänskligt liv, måste vi i dag också säga ”Du skall icke” till en ekonomi av utestängande och ojämlikhet. En sådan ekonomi dödar.”

Det är ett punkradikalt uttalande, ett nej till ojämlikhet och orättvisa understruket med en parallell till de hårdaste av regler; budorden. Vi måste alltså kritiskt titta på hur den moderna ekonomin slår ut människor, slår sönder deras liv och i vissa fall kostar dem livet. Vi måste säga nej till detta, enligt den katolska kyrkan av i dag.

Punkpåve Fransiscus fortsätter:

”Välståndet för en minoritet växer kraftigt, men det gör också den klyfta som skiljer majoriteten från det välstånd bara några lyckliga få får njuta av.”

Och:

”Den här obalansen är ett resultat av ideologier som försvarar den absoluta oberoende marknaden och finansiella spekulationen. De avfärdar rätten för stater, ansvariga för det gemensamma bästa, att utöva någon form av kontroll. ”

Det är nya tider. Och även om påven knappast är något sanningsvittne per definition får man vara glad – kanske till och med lite entusiastisk – när påven går till attack mot ojämlikhet, orättvisor och rövarkapitalism. Bra grejer.

Läs fler citat på samma tema på Business Insider:  

Sök på Politism.se