Stäng
oktober 31, 2016
Margret Atladottir, redaktör
Påven är på väg till Lund. Foto: Gregorio Borgia/TT

Påven är i Sverige: Kan vi se både det dåliga och bra med Påven?

Nu har Påven precis landat i Sverige!

Äntligen?

Påven och katolska kyrkan står för en hel del skit, ganska mycket faktiskt. Men också en hel del bra. Apropå Påvens Sverige-besök hade det därför varit toppen om man kunde hålla två tankar i huvudet samtidigt – alltså lyssna på de bra grejerna och samtidigt fördöma det usla. Vi gör en liten sammanfattning av det värsta och det bästa, som Påven representerar, utan inbördes ordning:

5. Katolska kyrkan är emot nästan allt som är progressivt.

Typ som kvinnors rättigheter. Kvinnor får till exempel inte vara präster, men gärna nunnor.

4. Korruption och maktmissbruk.

När den stora pedofilskandalen inom katolska kyrkan uppdagades visade det sig att kyrkan aktivt försökt sopa problemen under mattan, och att flera förövare bara blev omplacerade till andra stift som en lösning på problemet.

3. Preventivmedel.

De hatar preventivmedel. Som ju är så toppen.

2. Homosexualitet är ett big no-no.

Det blir kämpigt för den katolska kyrkan när vi nu kommit till år 2016. Enligt kyrkan är nämligen sex något som enbart ska äga rum i äktenskapet mellan en man och en kvinna… Man hävdar dock bestämt att det är ”fel att diskriminera” homosexuella, att de är välkomna i kyrkan – men bara de inte ägnar sig åt sex eller är sig själva? Förvirrande.

1. De hatar abort.

Alltså verkligen HATAR abort. Det anses vara mord och ett brott. Senaste budet är dock att preventivmedel ändå är att föredra framför abort, och då apropå hur man bäst förhindrar spridandet av zikaviruset.

ALLT är inte nattsvart, dock. Här på Politism har vi till exempel rakt av hyllat Påven flera gånger, för sin ambition att röra sig mot ett mer progressivt håll.

Några bra grejer man ändå gillar:

5. Påven är klimataktivist.

Påven har skickat ut en egen encyklika om miljön, en slags text till hela katolska kyrkan, vilket har retat upp en hel del konservativa politiker. .

4. Hans Twitter-rants om miljö och klimat är i toppklass.

”The earth is beginning to look more and more like an immense pile of filth.”

3. Visst, det går långsamt, men…

De allra mest konservativa ”reglerna” inom kyrkan börjar alltmer luckras upp, bland annat anser Påven att man ska revidera sin syn på homosexualitet och skilsmässa. Alltid något?

2. Påven hatar kapitalism och ekonomisk ojämlikhet.

Som man bör.

1. ”Vi är alla flyktingar” – Påven visar vägen i flyktingfrågan.

Påven är djupt engagerad i flyktingfrågan, och har bland annat rest till flyktingläger på Lesbos för att hjälpa till. Han har även tagit med sig flyktingar hem till Vatikanstaten. Och sagt grejer som: ”Flyktingar är inte siffror, de är människor med ansikten, namn, berättelser och borde behandlas därefter.”

Preach.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se