Stäng
november 3, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Nya SD-borgen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På fredag samlas Europas extremhöger på Grand Hotel

”Med facit i hand hade vi kunnat stoppa nazismen på 30-talet om människor bara hade reagerat och protesterat i tid. Nu är hög tid att reagera och protestera, ty om SD kan fortsätta växa har vi en livsfarlig utveckling i vårt land.”

Så skrev förintelseöverlevaren Emerich Roth på Expressen debatt på onsdagen. Det är oerhört viktigt att vi använder oss av den erfarenheten och tar hans varning på allvar.

I ljuset av Emerich Roths ord blir det extra obehagligt när man läser ETC:s rapportering om Sverigedemokraternas ”frihetsgala”, en SD-gala där högerextrema och högerpopulister från hela Europa bjuds in för prisutdelning av SD:s ”alternativa Nobelpris” (ja, ni hör ju själva…). Det hela äger rum på fredagen på lyxhotellet Grand Hotel i Stockholm.

Men den så kallade frihetsgalan är, skriver Andreas Gustavsson, snarare än en gala ett toppmöte för att hitta en gemensam väg för europeiska högerpopulister:

”European Freedom Awards har inte bara fått ett bombastiskt namn. Det handlar om ett organiserat toppmöte för hundratals politiker och debattörer.”

”Sverige blir skådeplats för rasisternas konsolidering.”

Sverigedemokraterna vill i och med mötet, tillsammans med UKIP:s tidigare partiledare Nigel Farage, ta ledartröjan för den europeiska extremhögern. Som vi alla vet är det en extremhöger på frammarsch. Runt om i Europa mobiliserar rasister, högerpopulister, fascister och i flera fall även nazister. Fredagens möte på Grand Hotel kan komma att fördjupa, stärka och bredda extremhögerns samarbeten i Europa.

Det är, för att återvända till förintelseöverlevaren Emerich Roths ord, hög tid att lära av historien:

”Tro mig, jag har redan upplevt det här en gång för drygt 70 år sedan. Det är endast med kunskap om det förgångna som vi kan möta framtiden med öppna ögon och ha en chans förhindra att historien upprepar sig.”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se