Stäng
mars 31, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
TCO:s ordförande Eva Nordmark har helt rätt – överskottsmålet ska bort. Foto: Maja Suslin / TT

Överskottsmålet – onödigt, dåligt och omodernt

För ett år sedan hyllade vi regeringens beslut att utreda om överskottsmålet – som tvingar staten att ”gå med vinst” varje år – kan slopas till förmån för ett balansmål (där man går jämnt ut i ekonomin).

Det är en stor grej, för om man slopar överskottsmålet slopar man också en regel som kräver att staten stramar åt och sparar in på medborgarna även när behoven att satsa är väldigt stora. Och människor måste gå först.

Nu, när utredningen om överskottsmålet ska komma med en första rapport, går TCO (Tjänstemännens centralorganisation), som representerar 1,3 miljoner medlemmar, ut och tar ställning för ett balansmål. Ordförande Eva Nordmark skriver:

”Behoven i samhället är samtidigt stora. Underhåll av vägar och inte minst järnvägar är så eftersatt att ekonomins utveckling allvarligt hindras. Bostadsbyggandet hålls tillbaka av brist på infrastruktursatsningar. Det drabbar såväl företag som medborgare, arbetsmarknaden som tillväxten.Det nuvarande överskottsmålet har uppnått sitt syfte och därmed spelat färdigt sin roll.”

Well put. Det enda som finns att tillägga är att vi även om vi slopar överskottsmålet behöver skattehöjningar för att klara välfärden.

Sök på Politism.se