Stäng
maj 9, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Jacob Wallenberg och Peter Wallenberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Överklass och storföretag vill inte göra rätt för sig

Först avslöjade Uppdrag Granskning att flera tidigare borgerliga profiler och politiker i Sverige smiter från skatten. Bland annat Frank Belfrage, en av Carl Bildts (M) närmaste medarbetare under Bildts tid som utrikesminister. Men överklassens dåliga skattevanor väckte ingen som helst självkritik hos högern.

Sen kom Panamapapers – och avslöjandet om att bland andra Nordea är djupt involverade i skattefiffelbranschen. Pliktskyldiga löften om bättring från bankvärlden kablades ut, men ingenting hände egentligen, Nordea fortsätter. Inte heller Skatteverkets högsta höns fick betala något pris för sitt ansvar i härvan.

Nu avslöjar SVT att fem bolag kopplade till Wallenbergfamiljens bolag Investor har försökt göra orättfärdiga ränteavdrag på 2,4 miljarder kronor och undvikit att betala bolagsskatt. Skatteverket kräver bolagen på pengarna efter en omfattande razzia hos storbolagen.

Skatterna är avgörande för Sveriges väl och välfärd, för vår möjlighet att bygga ett samhälle som håller ihop och fungerar, för vår möjlighet att vara ett fungerande land. Men en rik privilegierad elit ser det som att de står över allt detta.

De väljer själva hur de vill göra, de struntar helt i hur det går med alla de system som är beroende av att människor gör rätt för sig. Skola, infrastruktur, vård, försvar, omsorg och så vidare – den här elitklicken bryr sig inte om helheten, bara om sina ekonomiska vinster.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har nyss presenterat 10 punkter för att motverka skatteflykt, och det är väldigt bra. Men så länge överklassen, storföretagen och direktörskasten ser skatter som något de kan välja eller välja bort efter eget huvud är det frågan om det räcker.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se