Stäng
maj 2, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Malin Hoelstad / TT

Ovanlig journalistik om klass – och om hur verkligheten ser ut

Journalistiken är ibland dålig på att hitta bortom medelklassens perspektiv. Inte minst för att medelklassens perspektiv oftast är journalistens vardag, vilket präglar berättandet vare sig man vill eller inte.

Till exempel reagerar medierna ofta med många och skarpa frågor mot politiker som säger sig vilja förändra något som medelklassen vant sig vid, vare sig det är jobbskatteavdrag, rut-avdrag eller rot-avdrag.

Men när Anna Kinberg Batra (M) vill in och kontrollrota och i princip göra husrannsakan hemma hos socialbidragstagare låter journalisternas frågor delvis på ett annat sätt. Rättighetsperspektivet och integriteten hos de som utsätts står inte självklart i centrum, trots att det borde vara en självklarhet.

När förslag som för de utsatta uppfattas som oanständiga och kränkande läggs fram borde Moderaterna få betydligt tuffare frågor, som Socialdemokraterna hade fått om de vågade föreslå ett slopat rut-avdrag.

Men modern journalistik handlar sällan om klass, och förstår ofta inte klass. Därför är Aftonbladets senaste reportageserie ”Klassresan” så välkommet. För här ryms ekonomi, självuppfattning, ojämlkhet och orättvisor – utan att de som inte har beskrivs som belastningar eller som tärande utgiftsposter.

Här beskrivs en av de största förändringarna i det svenska samhället de senaste decennierna på ett begripligt och handfast sätt. Här beskrivs ojämlikheten just så konkret som den är.

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 14.18.48

Sök på Politism.se