Stäng
november 27, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Ylva Johansson (S). Foto: Lars Pehrson/TT

”Osmakligt”, ”lågt” och ”ovärdigt” – därför är Moderaterna så arga på Ylva Johansson

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är ”bekymrad” över att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) försöker ”politisera” #metoo-kampanjen. Hon tycker att det är ”lågt”.

Hennes moderatkollegor stämmer in på twitter. Det är ”osmakligt” och ”ovärdigt”. ”Käbbel”.

Så vad är det för groteska tokigheter Ylva Johansson (S) uttryckt? Jo, hon har i SVT:s Rapport sagt att högerns förslag om att försvaga anställningsskyddet för vanliga löntagare borde dras tillbaka, eftersom en mindre trygg arbetsmarknad också innebär att färre vågar slå larm om oegentligheter.
– Jag tror att det skulle vara förödande för en tystnadskultur som skulle bre ut sig än mer om otryggheten ökar för i princip alla grupper på arbetsmarknaden. Jag uppmanar de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna att dra tillbaka det förslaget. Det är ett direkt hot mot att kvinnor ska våga träda fram och att vi ska kunna vända den här utvecklingen.

Det här är ju egentligen självklarheter. TCO har skrivit en debattartikel där utförligt förklarar varför ändrade turordningsregler försvagar tryggheten och skulle få ”stora konsekvenser för de 1,4 miljonerna medlemmar i TCO:s medlemsförbund”.

Anledningen till att Moderaterna plötsligt tycker att det är ”osmakligt”, ”lågt” och ”ovärdigt” att politisera anställningstrygghet är förstås för att deras förslag hamnar i ovanligt dålig dager när det synas samtidigt som kvinnor i bransch efter bransch vittnar om hur utsattheten förvärras när löntagarna har en mindre trygg position på jobbet.

Att ”politisera” #metoo är det enda rimliga om vi vill få till bestående förändring.

Det konstiga är hur lite frågan politiserats hittills: Som vi skrev i förra veckan: ”Ingen annan politisk fråga skulle kunna svepa in i det offentliga samtalet med samma kraft utan att partierna svarade med löften om faktiska åtgärder.

Man kan tycka vad man vill om turordningsreglerna, om arbetsmarknadspolitik och om trygga anställningar. Men att avfärda den förändringsvilja Ylva Johansson uttrycker som ”käbbel” är virrigt. Det är hennes förbannade skyldighet att i egenskap av arbetsmarknadsminister dra politiska slutsatser av metoo och titta på vad som behöver hända för att om vi ska röra oss framåt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se