Stäng
blog-header
december 4, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Jami Faltin vann "Ortens bästa poet" 2017.

”Ortens bästa poet” – magin som nästan inte blev av

Det var så nära att den magi som var ”Ortens bästa poet” i helgen, inte ens blev av.

En poesitävling som drar tusentals i publiken där flera städer tävlar om vilken plats som har Ortens bästa poet. En gigantisk idrottshall som är fullsmockad en iskall söndagskväll med vrålande människor som lyssnar på en av de äldsta konstformerna i världen, poesi.

Poeter som drar paralleller till hemlandet Somalia som ”poeternas land”. Som att detta egentligen är en fortsättning på en hundraårig tradition som startade i en helt annan världsdel och nu tagit sig till en scen i Rinkeby. Ventilering om det politiska världsläget, om depression, om Orten som skördar liv, om ungdomskärlek, om romer.

Och en publik som känner in varenda stavelse för det är våra historier som berättas.

Och det var så nära att allt detta inte skulle bli av. Så många miljoner som lagts på oförankrade och lönlösa projekt. Så många som gnällt över att läs- och skrivkunnigheten i Orten är katastrofalt låg. Så många som varnat om att ortentjejer, och särskilt hijabis, är förtryckta små varelser som ska räddas och inte stolta kvinnor som äger en hel scen.

Så mycket som vi bevisade att alla hade fel.

För det blev av. Med hjälp av medmänniskor och sista-minuten-sponsorer blev det av. Som Simon Matiwos, en av projektledarna i Förenade Förorter sa: ”Det var pinsamt att stå med mössan i handen, men ni hjälpte oss”.

Det blev av och det blev stort. Och det som alla borde lära sig av detta nu är två saker.

  1. Håll tyst med era fördomar för ni vet inte vilken kraft som Sveriges Orter besitter.
  2. Sponsorer. Till nästkommande år, svälj er stolthet och stötta något som inte skapats av er. Detta skapades av Orten, för Orten. Satsa på något som är verkligt.

Sök på Politism.se