Stäng
december 4, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V). Foto: Jessica Gow/TT JANERIK HENRIKSSON / TT

Oroa dig inte för den vrålande vinstlobbyn

Det är samma visa varje gång. Det börjar bli rätt tjatigt.

Varje gång regeringen och Vänsterpartiet går ut och berättar om politiken som ska begränsa vinstjakten i välfärden blir det ett herrans liv.

I helgen skrev civilminister Ardalan Shekarabi (S) DN Debatt tillsammans med Ali Esbati (V) och utlovade en proposition i mars 2018, där skarpa förslag läggs för att skattemedel ska användas till skola och välfärd – inte till att starta förskolor i andra länder eller till stora vinster.

Och avgrundsvrålen lät inte vänta på sig. Liberalernas Jan Björklund, som tidigare sagt att riskkapitalbolagen ska bort, påstod att förslaget skulle ”sänka hela välfärdssektorn”. Svenskt Näringsliv skickade pressmeddelande, tog i från tårna och påstod att förslaget innebär att välfärdsföretagen ”socialiseras” (lögn), att det ”offentliga monopolet” kommer tillbaka (lögn) och att företag och innovationer ”förbjuds” i välfärden (lögn).

DN:s ledarsida kallar utredningen om vinst i välfärden ”ett sällan skådat haveri”, vilket väcker frågor om de ens har läst den. De föreslår också att regeringen ska göra upp med högeroppositionen om välfärden, som om det fanns någon som helst vilja att agera där?

Hur högern låter i sociala medier vågar jag inte ens gå in på, men det är inte vackert. Tonläget är hysteriskt.

Men det här är inget att bekymra sig över. Inte överhuvudtaget.

För den här debatten har sett likadan ut i fem, sex eller sju år. Helt rimliga förslag presenteras för att omedelbart avfärdas som det farligaste som någonsin hänt Sverige. Syftet är att alltid att skrämma Socialdemokraterna till urvattning av politiken. Det fungerade en stund. Men nya friskoleskandaler, nya rapporter om systemfelets konsekvenser och nya exempel på hur välfärden dräneras på miljardbelopp av cyniska guldgrävare tränger alltid ut vrålen från vinstlobbyn. Vinst i välfärden har diskuteras så länge att väljarkåren numera är initierad och kunnig i frågan utan att för den delen vika en tum från inställningen att skattemedel ska gå till välfärden – inte till vinster.

Den nyktra synen på vinstjakten vinner alltid. För hur högt tonläget än blir från högern vet medborgarna numera att vi har ett världsunikt system som inte fungerar. Skriken från högerkanten är ingenting att bry sig om när folket vet vad de vill.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se