Stäng
januari 21, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Studieskulden växer as we speak. Foto: Erik G Svensson/TT

Onödigt giriga avgifter på studielånen

CSN har höjt påminnelseavgiften från 200 kronor till 450 kronor för de som inkommer med pengarna för sent en månad. Ett politiskt beslut som bygger på de direktiv vår regering formulerar till myndigheten. Som om 200 kronor inte var tillräckligt för att folk ska fatta att CSN tycker det är viktigt att man betalar.

Förändringen slår förstås hårdast mot de som är sämst på att betala sina räkningar. Och vilka är det? Nej, inte de slarvigaste och lataste, utan de fattigaste. Det är på deras räkningar som påminnelseavgifter ungefär lika stora som själva månadsavbetalningen kommer att tillkomma, det är de som kommer att få större skulder på grund av förändringen, för att de helt enkelt inte lika ofta har råd att betala i tid.

Varför vill politikerna ha det så? Varför tycker rödgröna politiker att det är en bra idé att trycka tillbaka de som har minst marginaler med högre avgifter?

För de flesta är detta naturligtvis ingen stor grej – många tycker nog ur något slags ”rätt ska vara rätt”-perspektiv att det är rätt åt den som inte betalar i tid att skulden byggs på rejält. Men för den som ser lite längre än så är det svårbegripligt.

200 kronor är som sagt redan mycket pengar som påminnelseavgift och de drabbade när det nu blir 450 kronor kommer i första hand vara fattiga studenter, fattiga vuxna eller personer som av andra skäl ofta har svårt att betala i tid (till exempel missbrukare eller sjuka).

Vi har tidigare skrivit om att de skuldsatta måste ges fler chanser. Att höja påminnelseavgiften på lån för utbildning med 125 procent är inte ett steg i rätt riktning.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se