Stäng
februari 1, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Polis övervakar en man som fyller på sin vattendunk i Kapstaden. Foto: AP Photo/Bram Janssen

Om 72 dagar stängs alla vattenkranar av i storstaden

Den 16 april i år beräknas Kapstaden bli den första storstaden i världen utan vatten.

Uttryck som ”Day Zero” och ”point of no return” förknippas oftare med framtidsdystopier än med miljöfrågor. Men det är precis de ord som används för att beskriva det som händer i Kapstaden i Sydafrika.

Vattenbrist är dock ett globalt problem, och i dag fick våra svenska myndigheter i uppdrag av regeringen att säkra vår tillgång till dricksvatten, innan det är för sent.

Om exakt 72 dagar stängs vattnet av i Kapstadens kranar och stadens 4 miljoner invånare får bege sig till ett av de 200 ställen där de får hämta sin ranson av vatten – max 25 liter per dag.

Staden har redan förberett sig på oroligheter och beväpnad militär ska sättas in för att vakta de ställen där vattnet kan hämtas. Upp till 70 militärer kan vakta en enda upphämtningsplats, om den anses vara en ”högriskplats”.

Anledningen till vattenbristen är inte Kapstadens ”fel”. Kapstaden har ansetts vara en stad som satsat mycket på både miljö och vatten. Även om politiker borde ha insett allvaret tidigare, går det inte alltid att förbereda sig på världsomfattande klimatförändringar som för Kapstaden inneburit en långvarig torka.

Militär som vaktar stadens vatten, tomma kranar i hemmen och människor som köar med hinkar i händerna medan de rikaste har kvar sin pool låter långt bort från vår verklighet. Men det är precis så verkligheten ser ut i Kapstaden.

Och snart följer fler städer efter, även i Europa och Sverige. Vi har redan sett allvarlig vattenbristtill exempel Uppsala och Visby. Därför är det bra att regeringen låter bilda ett råd som ska säkra dricksvattnet. Men det är inget som kommer att räcka långt om vi inte börjar ta klimatförändringarna, en av de saker unga oroar sig mest för, på större allvar.

Sök på Politism.se