Stäng
april 21, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Lars Calmfors. Helt vanlig oberoende person. Foto: Erik Nylander / TT

Ökade klyftor, lägre löner och sämre skyddsnät – Den enda vägen framåt?

Svenskt Näringsliv, som vill ha lägre löner och högre vinster, har grundat det oberoende Arbetsmarknadsekonomiska rådet, som lobbar för lägre löner.

Ordförande är högerdebattören Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi och ledarkrönikör på liberala Dagens Nyheter.

Två gånger i år har det kommit utspel från Arbetsmarknadsekonomiska rådet.

Dels tidigare i år – när de ville påverka avtalsrörelsen och pressa ner lönerna så mycket som möjligt. Dels i dag – när de går ut på DN Debatt och säger att lägre löner är det enda rätta. Det är nästan så att man skulle kunna tro att detta är deras enda uppgift?

Löneandelen som del av hela ekonomin måste bli mindre och klassklyftorna måste öka rejält, bara så kan vi bekämpa arbetslösheten. Till råga på allt vore det nyttigt om arbetsvillkoren tillåts bli sämre. För att säkerställa att effekterna blir stora kan också det sociala skyddsnätet monteras ned. Då ska facken acceptera lägre löner och situationen för en arbetslös bli så pressad att man accepterar i princip vilken lön som helst.

Calmfors och gänget medger generöst att allt detta kanske inte går att göra i Sverige. Bjussigt.

Tänk att just Svenskt Näringslivs oberoende råd kommer fram till att extrem, nyliberal högerpolitik som ger företagen högre vinster är det enda sättet att komma till rätta med arbetslösheten. Vilken slump!

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se