Stäng
april 25, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Erik Helmerson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ohederlig Erik Helmerson pekar ut Politism

”Hyfsa tonen, högerdebattörer”, skriver DN:s ledarsidas Erik Helmerson på måndagen i en delvis sympatisk och självreflekterande text om tonläget i debatten. Helmerson har sett hur allt fler högerröster spårar ur och blir direkt hatiska i det offentliga samtalet:

”[…] jag förfäras ändå över intensiteten, njutningen i elakheterna. Och något har hänt. Avpixlatsfären har alltid spelat i en egen näthatsdivision. Men bland de mindre extrema debattörerna har nu högern blivit värre än vänstern.”

Helmerson citerar berömmande en text på Politism, om moderate partistyrelseledamoten Hanif Balis allt mer groteska debattnivå på twitter och facebook. Samtidigt påstår Helmerson att Politism tidigare stod för något annat. Vi ska tidigare ha stått ”långt fram i mobbarledet”, och möjligen varit ansvariga för att Per Gudmundson slutat twittra samt att Marcus Birro inte fick fortsatt förtroende som Expressen-krönikör.

Det är en allvarlig anklagelse, en mildare variant av det osmakliga och illa underbyggda påhopp som Hanne Kjöller formulerade på samma ledarsida för två år sedan. Där Kjöller gav dåliga exempel i sin bevisföring ger Erik Helmerson inga exempel alls.

Det är både ohederligt och försåtligt, och inte första gången Helmerson ogrundat tillskriver Politism en massa saker.

Politism är en sajt där många av texterna söker konflikt och där vi argumenterar hårt mot både sakpolitik, politiker och debattörer. Men det faktum att både jag och min redaktörskollega Margret Atladottir har erfarenhet av och intresse för redaktörskap präglar sajten. I en tid när fler och fler sajter ploppar upp – medan det känns som att färre och färre redaktörer jobbar med innehållet – menar jag att det är ett viktigt vägval vi gjort. Därför ägnar vi oss självklart inte åt mobbning.

Dessutom har vi från början satt upp en relativt hög tröskel för läsarkommentarer, och kommentarsfunktionen är avstängd under de tider då flest hatiska kommentarer brukar drälla in. Vi ägnar oss åtskilligt åt mediekritik – inte minst i podden Atladottir & Bjurwald – och problematiserar på sajten i princip varje vecka hur olika samtal förs, vilka problemformuleringar som kan leda fel och  vilken typ av debatt som kan leda till orättvisa misstänkliggöranden.

Det finns med all säkerhet också publiceringar vi gjort på sajten som går att diskutera och kritisera. Det är i så fall till och med önskvärt med en sådan diskussion. Men vill Helmerson bli tagen på allvar måste han lyfta sådana exempel, i stället för att utan minsta hänvisning vårdslöst påstå att vi är något vi absolut inte är.

Det är ansvarslöst, ohyfsat och blir ett destruktivt i stället för konstruktivt inlägg i en annars väldigt viktig diskussion.

Sök på Politism.se