Stäng
december 3, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: David Bauman/The Press-Enterprise/AP/TT

Obamas starka tal kommer att behövas hur många gånger som helst

I början på oktober i år höll Barack Obama ett på sitt sätt historiskt tal.

Efter ännu ett skolskjutning pekade han på hur rutinmässiga reaktionerna på skjutningarna blivit. Medan vi med rätta sörjer över hela världen och felaktigt stiftar repressiva lagar som om det vore en sport när terrorbrott begås är reaktionerna på de evigt återkommande skjutningarna samma varje gång: Man beklagar, man ber och man vägrar angripa problemet.

I går kväll inträffade ännu en masskjutning, ännu ett brutalt terrorattentat, då 14 personer mördades och 17 skadades i San Bernardino.

I USA har det inträffat 351 masskjutningar (där fyra personer eller fler skjuts vid samma tillfälle) i år. På 335 dagar. Det är mer än en varje dag. I USA dödas 33 000 av skjutvapen varje år:

Allt detta till trots lyckas inte lagstiftarna förändra vapenlagarna. De lyckas inte skydda sina medborgare. Tvärtom menar den amerikanska högern envetet att lösningen är att fler beväpnar sig. Sedan blockerar de alla förslag som syftar till att få färre ihjälskjutna i USA.

Och Obamas ”rutinmässiga” men drabbade tal från oktober går att repetera igen. Och igen när nästa masskjutning kommer, det lär ske snart. Och igen när nästa efter det kommer. Och igen. Och igen.  

Sök på Politism.se