Stäng
april 27, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: isabell Höjman/TT

Nytt vårdlarm: miljardbelopp försvinner till bemanningsbolag

Det senaste larmet från vården kom på onsdagen. Den här gången rör det miljardbelopp som försvinner från vården – och in i bemanningsföretag. Det har nämligen blivit så svårt att få personal att stanna, att många måste hyras in – och priset för inhyrd personal är högt.

Trots att landstingen, som har ansvar över vården, ska arbeta för att minska inhyrd vårdpersonal, så blir kostnaderna högre för varje år. Värst i Sverige är det högerstyrda landstinget i Västra Götaland, där styr alliansen tillsammans med Miljöpartiet. Västra Götalandsregionen la förra året 666 miljoner kronor på inhyrd personal.

Problemet är inte bara prislappen. När personal byts ut i snabbare i takt, får patienten varken kontinuitet eller trygghet. Och medan den inhyrda personalen tas in på löpande band, får den ordinarie personalen betala ett högt pris.

40 000 sjuksköterskor har lämnat landstingen. Det är inte konstigt. Med en arbetsmiljö som kräver allt mer, och med sämre resurser, så blir situationen ohållbar för många sjuksköterskor som är kvar. Den inhyrda personalen kommer dessutom in och tjänar mer.

Det här är resultatet av att vården tillåtits bli en marknad där vi blir beroende av bemanningsföretag för att kunna erbjuda människor något så grundläggande som rätten till vård.

Lyssna i stället på fackets förslag om att höja lönerna och erbjuda bättre och mer mänskliga arbetstider. Bara då kan vi få en sjukvård som inte bränner ut och jagar bort det viktigaste vi har: vårdpersonalen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se