Stäng
november 28, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Bild från bokmässan på Svenska mässan i Göteborg. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Nya Tider stoppas – ett bra beslut av bokmässan

På tisdagen meddelade Bokmässan i Göteborg att Nya Tider stoppas från medverkan 2018. Det är ett bra beslut, och visar att de äntligen insett att det aldrig har varit eller kan vara en fråga om yttrandefriheten som sådan.

Politism har vi – till skillnad från många andra, får man säga – alltid argumenterat utifrån faktiska sakförhållanden: Det rör sig om ett privat evenemang där arrangören fritt kan välja att säga ja eller nej utifrån vad de tycker är acceptabelt.

Något de också gör hela tiden. Till exempel släpper de inte in de utställare som inte har råd att köpa plats. De har också sagt nej till exempelvis ”Granskning Sverige” och förlaget Runeskrift, som är kopplat till sajten Avpixlat.

Nya Tider är en obehaglig liten tidning med direkta kopplingar till den rasideologiska miljön. Att en privat bokmässa väljer att tacka nej till dem är egentligen ingen stor sak. Det är inte konstigare än att Politism tackar nej till vissa texter eller att Aftonbladet säger nej till vissa annonsörer. Den sanningen förändras inte bara för att beslutet väckt starka känslor när debattörer projicerat hela yttrandefrihetsfrågan på Nya Tiders närvaro.

Kanske ser vi äntligen en tillnyktrad debatt i frågan.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se