Stäng
maj 29, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya Tider-försvaret är inkonsekvent om yttrandefriheten

Kom till sans – kom till mässan”, skriver Åsa Linderborg Aftonbladet Kultur i dag. Hon menar att den som vill försvara yttrandefriheten måste stå upp för Nya Tiders rätt att vara på bokmässan.

Vi som varit skarpt kritiska mot att Nya Tider erbjuds plats har ju pekat på att det de facto inte är en fråga om yttrandefrihet, utan om värderingar och ett privat evenemang där arrangören fritt kan välja att säga ja eller nej utifrån vad de tycker är acceptabelt. De säger till exempel nej till alla som inte betalar för plats, vilket inte heller är en inskränkning av yttrandefriheten. På precis samma sätt upphävs inte yttrandefriheten för att Aftonbladet fortsätter säga nej till annonser från Sverigedemokraterna.

Vi lär trots detta inte få se Åsa Linderborg ta strid för att SD ska få annonsera i tidningen. Och vi lär inte heller få se texter där Aftonbladet Kultur uppmanar bokmässan att släppa in Granskning Sverige och Avpixlat, som fått nej till att ställa ut.

Här hade man gärna sett en tydligare konsekvens. När kommer texten om att ”medierna hyssjar ner” dessa obekväma triggervarningsfria fanbärare för yttrandefriheten? Annars kan anklagelserna om en samling obekväma vänsterliberaler som vill tysta oliktänkare snart riktas också mot kultursidans flammande tal om en kompromisslös yttrandefrihet.

Sök på Politism.se