Stäng
april 4, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Det röda området visar var isarna smälter snabbast, följt av de lila områdena. Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Nya satellitbilder chockar: Så snabbt smälter Antarktis

Få politiska frågor är så allvarliga samtidigt som de leder till passivitet från människor snarare än handling. När vi tycker något är riktigt illa reagerar vi med att kräva förändring från våra politiker. Men när det gäller miljön och klimatet är vi många som matt ser på.

Mest för att vi tror att det inte finns någon återvändo. Det händer till och med att unga människor väljer bort att skaffa barn, på grund en mörk framtidssyn. Men vi står inför ett vägval som handlar om hur illa det egentligen ska gå för jorden och oss som bebor den. Och här finns en tydlig skillnad mellan höger och vänster.

Nya satellitbilder visar nu hur isarna på Antarktis smälter, betydligt snabbare än forskare tidigare förutspått. 10 procent av glaciärerna smälter nu, vilket höjer havsnivåerna. Det har också visat sig att över 200 kvadratkilometer is flyter upp från havsbotten varje år. Det motsvarar ett isblock nästan lika stort som Stockholm, varje år.

Det som händer – precis nu – ser forskarna som alarmerande förändringar:
– Att se att 10 procent av gigantiska Antarktis smälter, borde ses som ett varningstecken, säger Hannes Konrad, en av forskarna bakom studien till Washington Post.

Det är en ovanligt varm havstemperatur som smälter isarna på botten, och gör glaciären allt mindre. Hur det påverkar oss? Tja, det beror på vad vi väljer att göra nu.

Antingen fortsätter vi gnälla över små förändringar som att flygresor blir något dyrare på grund av flygskatt, klagar på miljözoner i städerna eller bara gör som Trump-högern och vägrar tro på global uppvärmning. Då väntar en framtid med stora översvämningar, hundratals miljoner klimatflyktingar och allt fler väpnade konflikter.

Eller så vågar vi kräva mer av våra politiker när det gäller miljön, och visar att det går att bli en förebild på området. För även om Sverige ligger i täten i dag lever varken vi eller något annat land ännu upp till det historiska klimatavtalet, Parisavtalet, som ingåtts av nästan alla världens länder.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se