Stäng
juni 11, 2017
Politism, redaktion
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Nygammal kunskap – du borde skippa mensen

Ända sedan p-pillrets födelse har man vetat att mensen inte behövs. Men bilden av den ”naturliga” kvinnan som blöder en gång i månaden fick gynekologerna och läkemedelsbolagen att välja mens. 

Femtio molande år av värk och miljoner blodiga tamponger senare ger gynekologer andra riktlinjer – skippa mensen och var säkrare..  

”Det är sorgligt och taskigt”, säger gynekologen Helena Kopp Kallner. Hur kunde det bli såhär?

Vi tar det från början. Forskarna förstod tidigt att om man lät kvinnor äta en kopia av det kroppsegna hormonet progesteron (gestagen) så blev de inte med barn. Gestagen är det som finns i minipiller, hormonspiraler och p-stavar. Ofta upphörde mensen då helt, men eftersom vissa fick besvär av opålitliga mellanblödningar adderades östrogen. Det så kallade kombinerade p-pillret var fött. På de månatliga kartorna för dessa finns sju stycken sockerpiller – till för att skapa en artificiell menstruation, eller ”blödningsuppehåll”.

Folke Flam, gynekolog och docent, som nyligen skrev en artikel i Läkartidningen om vitsen med att inte blöda, förklarar:
– När p-pillret kom på 60-talet förespråkades det att man skulle äta det kontinuerligt och inte göra uppehåll, men då var det många som sa att det där kommer kvinnorna aldrig att acceptera. De tyckte att man skulle efterlikna kroppens egna cykel.

Man undrar ju om någon frågade kvinnorna?
– Säkert inte. Det var nog gynekologer och vetenskapsmän som satt och funderade på sin kammare.

I sin artikel lyfter Folke Flam flera fördelar. Mindre smärta, mindre pengar på mensskydd, bättre livskvalitet och bättre blodvärde. Men det är också säkrare.

Enligt Helena Kopp Kallner, gynekolog och överläkare på Danderyds sjukhus, har man struntat i att forska på vad kvinnor anser om sina preventivmedel (så kallad acceptabilitet), och inte heller studerat hur det påverkar oönskade graviditeter att sluta ta läkemedlet i sju dagar. Det är ”helt förskräckligt” menar hon.
– I stora uppföljningsstudier som egentligen handlar om biverkningar såg man att de kvinnor som gjorde fyra dagars uppehåll i stället för sju blev mindre gravida.

Nu rekommenderar hon i stället sina patienter långcykelanvändning – att äta p-pillren kontinuerligt tills man får en genombrottsblödning, för att då göra uppehåll på fyra dagar. Om det gör att man inte får ”mens” på tio år? Det är bara att gratulera. Det finns helt enkelt ingen poäng med att blöda över huvud taget om man står på p-piller, menar Kopp Kallner. I Läkemedelsverkets behandlingsriktlinjer från 2014 slår man också fast att skyddet kan öka om man inte gör ett uppehåll på ”till exempel tre månader”, eller kortar sitt uppehåll från sju till fyra dagar.

Men varför har idén om den ”naturliga cykeln” levt kvar så länge?
– Det är en jättebra fråga. Det är helt obegripligt. Jag tror inte att man kan svara på det. Dels är det för att ingen har drivit det, det krävs aktivism och det krävs pengar, säger Helena Kopp Kallner.

Pengar, ja. Läkemedelsbolagen utformar fortfarande sina kartor med de sju sockerpillren. Vill de inte kränga fler tabletter med aktiv substans? Enligt Kopp Kallner måste de i så fall göra nya studier, vilket kostar mer än det smakar. På marknaden finns nu endast ett preparat, Diza, som kommer i 3-månadersberedning.

Hon tycker också att läkarkåren, gynekologer och barnmorskor ska vara självkritiska. Folke Flam å sin sida är övertygad om alla kvinnor som äter p-piller om fem år kommer att ta dem utan uppehåll för låtsasmens.

Men de hade kunnat göra det för 15 år sedan också?
– Absolut.

Fanny Nilsson.

Sök på Politism.se