Stäng
maj 14, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Moderaterna vill plocka bort intäkter till staten. Foto: PATRICK SÖRQUIST/TT

Nya M-löftet: Staten ska sälja ännu mer

Marshmallow-testet. Så heter ett känt psykologiskt experiment som mäter hur bra du är på konsekvenstänkande.

Antingen äter du en marshmallow nu, eller så väntar du en stund får två bitar senare. Tar du marshmallow-biten är du impulsiv och kortsiktig. Väntar du kommer en större belöning. Kortsiktighet behöver inte alltid vara negativt för individen, men tänk om staten styrdes så? Inte så betryggande – men det är så Moderaterna vill styra Sverige.

Deras nya förslag inför valet är enkelt: privatisera ännu mera.

Nu är det dags att sälja ut ännu mer av det som är kvar i statens ägo i form av SBAB och Telia. Det här är alltså två företag som drar in pengar till staten. Vi har sett det förr: Även Nordea stärkte statskassan, som kontinuerligt drog in mångmiljardbelopp i utdelningar, tills alliansregeringen valde att sälja de aktier staten hade. Det ser snyggt ut i budgeten på kort sikt, men man förlorar en inkomstkälla. Men det är också märkligt ur ett ideologiskt perspektiv, även med liberala glasögon.

För medan man å ena sidan vurmar för att konkurrensutsätta allt möjligt, så sker det motsatta i praktiken. Gigantiska företag äter upp de mindre, och vi får ett nytt slags monopol. Skillnaden är att vi har noll kontroll över det, eftersom det är helt privatägt. Det här har näringsminister Mikael Damberg (S) förstått:
– Jag ser ingen poäng med att staten ger upp ägandet av SBAB och att banken kanske köps upp av någon av de stora drakarna. Då minskar konkurrensen ytterligare. De som får betala för det är svenska bolånekunder, säger han till SvD.

Även om det högern ofta drömmer om är en fri konkurrens, så får de raka motsatsen med de här utförsäljningarna, som mest verkar handla om en besatthet av att staten inte ska kunna göra någonting. Och kan staten inte göra något, så flyttas mer makt från våra folkvalda till företagen. Företagen som bryr sig mer om vinst än om Sverige.

Och vad vill då Moderaterna göra med den kortsiktiga vinsten? Jo, sänka skatterna som vanligt.

Men man får ändå ge Moderaterna att de är konsekventa. Under deras tid vid makten sålde de så mycket de bara kunde av det gemensamt ägda, då blev i alla fall deras kapitalistkompisar glada. Och de snyggade till deras usla siffror i budgeten, tack vare kortsiktiga affärer som vi alla förlorat på. Men vi vet att det de egentligen gjorde, var att välja bort dubbelt så många marshmallows för att de saknade både konsekvenstänkande och tålamod.

Sök på Politism.se