Stäng
april 11, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Ella Bohlin (KD), Irene Svenonius (M) , Anna Starbrink (L) och Gustav Hemming (C). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nya Karolinska: Nu försöker alliansen bara rädda sig själva

Hela styrelsen för Nya Karolinska ska bort. Det meddelar allianspolitiker i Stockholms läns landsting  DN Debatt. Det är logiskt, med tanke på vilket akut totalhaveri byggandet, driften och omständigheterna kring konsulter, jäv och andra tokigheter har varit och är. Så långt bra.

Men något saknas.

Iréne Svenonius (M)Anna Starbrink (L)Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C) skriver i sin debattartikel att det är ”bra att vi har granskande journalistik som lyfter fram felaktigheter och som bidrar till att ansvar kan utkrävas”.

Ansvarsutkrävandet kan inte begränsas till styrelsen. Att allianspolitikerna vill rädda sitt eget skinn och anseende är inte så konstigt – men alla vi som inte är ansvariga allianspolitiker måste förstås hålla fast vid det enda rimliga kravet:

Iréne Svenonius (M) måste också avgå. 

Nya Karolinska är redan en historia om en rad oförlåtliga skandaler, om cancersjuka barn som inte får tillgång till frisk luft, om fakturor för ingenting och om en monumental miljonrullning till konsulter som inte tycks ha gjort något alls för pengarna. Det är också en historia om hur Nya Karolinska tilläts bli världens dyraste sjukhus. Här finns också skumraskaffären där Iréne Svenonius stoppade en granskning av upphandlingschefen – hennes egen make Jan Svenonius – när hon i själva verket borde varit öppen med att hon var jävig i frågan.

Alliansen i Stockholms läns landsting är ansvarig för det totalhaveri som kostat skattebetalare mångmiljardbelopp. Och det största politiska ansvaret för de mest klandervärda delarna är Iréne Svenonius.

– Jag kan absolut sitta kvar, sa hon till SVT i mars.

Nej, det kan hon inte. Vägrar hon ändå att avgå självmant får medborgarna fatta det beslutet åt henne på valdagen. Landstingspolitiken är enormt viktig, men många är inte särskilt insatta eller engagerade. För många väljare blir valet till Stockholms läns landsting därmed närmast en folkomröstning om just ansvarsutkrävandet för Nya Karolinska.

Det är ingen dålig utgångspunkt för den rödgröna oppositionen.

Sök på Politism.se