Stäng
december 6, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
City Gross är ett av de företag som hyvlar ner de anställdas avtal. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Nya domen är ett hårt slag mot vanliga anställda

Förra vintern kom en viktig dom i Arbetsdomstolen, som gav arbetsgivare rätt att skära i anställdas arbetstid utan att ta hänsyn till de regler man normalt måste följa. Det är detta som kallas ”hyvling” och som blivit ett allt vanligare ord i debatten om arbetsvillkor. Vi skrev då om fackens viktiga strid mot hyvling.

Nu har det gått en tid, och tidningen Handelsnytt har tittat närmare på vad som hänt sedan dess. Det är minst sagt upprörande läsning. Minst 92 arbetsplatser har hyvlats eller hotas av hyvling. En av de drabbade är Laura Andzane. Hon jobbar på City Gross i Norrköping och har tillsammans med 27 andra kollegor fått se arbetstiden skäras ner – och därmed också förstås lönen.
– Nu har jag fått svart på vitt att jag är mindre värd än den som arbetat här i fem månader och som inte blir hyvlad, säger Laura Andzane till Handelsnytt.

Hon flyttade till Sverige från Lettland för 15 år sedan och har jobbat på City Gross i nio år. Nu förlorar hon ungefär 5 000 kronor i månaden på grund av hyvlingen. Ett hårt slag mot familjen, som precis köpt hus.

Fackförbunden fortsätter att kämpa mot hyvlingen, men Handelsnytts granskning visar att den är ett faktum runt om på arbetsplatser över hela Sverige, från Åhléns i Stockholm till kedjan JC som under det senaste året hyvlat ner de anställdas arbetstid och lön på flera platser i Sverige.

För Laura Andzane på City Gross är framtiden nu väldigt osäker. Det är en situation som innebär mycket press, där ångesten över att inkomsten plötsligt blir mycket lägre tränger ut arbetsglädjen.
– Jag vill kunna sova på nätterna, slippa stressen och maktlösheten. Vem vet när de hyvlar mig nästa gång?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se