Stäng
april 26, 2018
Kata Nilsson, praktikant
Tidskriften Expos sammanställning visar ökande aktivitet från bland annat Nordiska Motståndsrörelsen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Ny undersökning: Nazismen allt synligare

Tidskriften Expo har granskat aktivism inom den rasideologiska miljön och årets sammanställning visar på rekordhögt deltagande i högerextrema organisationer.

I sammanställningen över 2016 dokumenterades 3 064 aktiviteter. Denna siffra ökade under förra året till 3 660. Ett skäl till detta är att det sker en stor nyrekrytering till bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, rapporterar Expo.

Jonathan Leman, utredare på Expo, menar att det är en oroande utveckling och att dagens nazister upplever att de agerar i medvind. Rekryteringen till NMR sker delvis från andra högerextrema organisationer – men de lockar också personer som inte har en bakgrund i den miljön.

Dag Enander, pressekreterare på Säpo bekräftar att de sett en ökad aktivitet inom vit makt-miljön, detta främst i form av opinionsbildande aktiviteter på offentlig plats. Enander menar dock att ökad synlig aktivitet inte nödvändigtvis behöver betyda ökat hot.

När Säpo talar om hot talar de dock om fysiska hot. Om risken att brott begås. Men i ett samhälle som ska vara till för alla är nazismen ett brott i sig själv. Att nazister öppet demonstrerar legitimerar stegvis deras vidriga ideologi och skapar obehag hos de som bevittnar det.

Nazismens ökande synlighet är ett hot. Ett hot mot demokratin.

Sök på Politism.se