Stäng
mars 29, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Allan Demeter medverkar i ny tv-serie om romernas historia. Foto: UR

Ny tv-serie skildrar romernas historia

”Att få bo i en lägenhet, med rinnande vatten och en dörr man kan låsa, det var som paradiset på jorden.”

Allan Demester bodde i tältläger och husvagn hela sin uppväxt. Först 1963, som 19-åring, fick han tillgång till en bostad. Detta berättar han om i UR:s nya serie Romernas historia 1900-tal som har premiär den 9 april.

Sverige har en mörk historia vad gäller hur man behandlat romer. För tre år sedan kom regeringens vitbok om den historiska diskrimineringen och förföljelsen av romer. Emelie Gunnarsson skrev då på Politism:

”Strax innan presentationen, i vilken Diana skulle prata om just diskrimineringen av romer, blev hon diskriminerad på grund av sin romska tillhörighet. Av personalen på Hotel Sheraton. Det var när hon skulle äta frukost som hon blev stoppad och hänvisad till lobbyn, trots att hon kunde bevisa att hon bodde på hotellet.”

För diskrimineringen av romer pågår i allra högsta grad fortfarande i Sverige. Året innan vitboken släpptes avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen förde register över romer från spädbarnsålder. Ett stort och skandalöst avslöjande – men registret hade funnits och används länge, utan att någon internt reagerade.

Tv-serien om romernas historia under 1900-talet riktar sig till ungdomar. Therese Amneus, producent:

– När vi har varit ute i skolorna och pratat med elever har de blivit oerhört nyfikna. De vill lära sig mer om Sveriges nationella minoriteter. ”Varför vet vi inte det här redan?”, frågar de.

Romernas historia 1900-tal har premiär i SVT2 den 9 april.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se