Stäng
april 27, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Jan Björklund (L). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny strid om låglönejobben – Liberalerna vill sätta lönetak på 16 000

Det var i februari förra året som en intensiv debatt inleddes av Annie Lööf (C), när hon sa att hon är beredd att lagstifta fram lägre löner.

Tanken var att om vanligt folk som jobbar får mindre betalt så sjunker arbetslösheten.

Påståendet är inte sant, men det struntade Lööf i, och hela den breda vänstern – fackförbund, socialdemokrater, vänsterpartister och andra – reste sig tillsammans och tog debatten. En bred vänster som tar strid mot sänkta löner kommer aldrig att förlora. Därför slutade det med att Anna Kinberg Batra (M) satt i SVT och Sveriges Radio och bedyrade att Lööfs lagstiftningsförslag aldrig kommer att bli verklighet.

Men vi visste förstås att debatten skulle komma tillbaka. Högern vill alltid pressa lönerna neråt för vanliga löntagare och möjliggöra större vinster och lägre kostnader för företag. Det här är deras livsluft. Och frågan om lönesänkningar och oerhört omfattande subventioner diskuteras överallt i Europa.

Företagen vill bara ta ansvar för de anställda med högst lön. Resten ska finansieras av det offentliga. Företagen slipper risk och samhällsansvar. I stället får de massiva arbetskraftsbidrag för vilka de skickar notan till skattebetalarna. Medborgarna ska stå för drifts- och verksamhetskostnaden, staten för arbetskraften, och ägarna bara plockar ut avkastningen.

Dessutom vill de se fackförbunden försvagas. Och det är precis vad som sker om lagstiftarna börjar sätta lönen. Därför är det dags att rusta för ny strid när Liberalerna i Dagens Industri går ut kräver att politikerna tar fram lagstiftning för en ny typ av jobb där lönerna är maximalt 16 000 kronor i månaden. Dessutom vill de att arbetsgivarna helt ska befrias från arbetsgivaravgifter för dessa låglönejobb.

Jan Björklund säger till Dagens Industri att sänkta löner är en av de absolut viktigaste frågorna för en potentiell alliansregering efter nästa val. Hans huvudvalfråga blir alltså att införa mer av den ojämlikhet som redan ökar i Sverige och som i USA, där läget är oerhört mycket värre, gett Donald Trump möjlighet att bli president.

Detta innebär att den breda vänstern – fackförbund, socialdemokrater, vänsterpartister och andra – återigen måste samla sig och kämpa ned förslaget. Det här är en strid som måste vinnas om och om igen, och som aldrig får förloras.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se