Stäng
mars 23, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Riskkapitalbolagens bästa vänner? Foto: Mikael Fritzon / TT

Ny larmrapport från Skolverket – och högern bryr sig inte

I den politiska debatten om skolan har vi två tydliga sidor. De som ser till problemen i den svenska skolan – och de som ser till förtjänsterna för friskolorna och kapitalrullningen i skolan.

Är det att göra det för enkelt för sig? Nej, faktiskt inte. För de som försvarar det nuvarande systemet har inga förslag på förbättringar och vill inte hitta några lösningar. Det avspeglas i synen på vinstjakten i skolan, där de borgerliga väljarna har stora problem med marknadsskolans konsekvenser medan partierna låtsas som att kritiken inte finns annat än långt ut på vänsterkanten. Vilket är orsaken till att regeringens förslag om att begränsa vinsterna med all sannolikhet faller i riksdagen.

I går meddelade lagrådet att de inte tror att det går att kräva att börsnoterade skolor omfattas av den svenska offentlighetsprincipen. Kanske logiskt, eftersom det just handlar om börsnoterade bolag. Men också ett bevis på att vi måste förändra systemet. För självklart måste de omfattas av offentlighetsprincipen, det borde vara särskilt viktigt för alla som värnar valfriheten. För utan offentlighetsprincip kan man inte göra informerade val eller granska myndighetsutövningen på ett seriöst sätt. Gissa om alliansen och SD bryr sig? (Spoiler alert: Nä!)

En annan och större nyhet är Skolverkets rapport som presenterades på onsdagen. Det är mörk och dyster läsning för alla som bryr sig om eleverna i svensk skola, och om deras framtid.

Det visar sig nämligen att den negativa utvecklingen fortsätter: Elevernas socioekonomiska bakgrund (klass) har fått en ännu större betydelse för hur bra de lyckas i grundskolan. Dessutom ökar skolsegregationen och gapet mellan olika skolors betygsresultat.

Enligt lag ska skolan vara likvärdig. Alla ska få samma chans, samma förutsättningar och lika bra utbildning. Så ser det inte ut i Sverige i dag. Vad vi i stället ser är att klassamhället slår igenom hårdare och hårdare i barnens utbildningsvardag. Ungarnas livschanser styrs allt mer av vilka föräldrar de har. På så sätt bidrar den svenska skolan 2018 till att dra isär samhället, och dela upp oss i vinnare och förlorare, på ett sätt som vi länge trodde hörde till historien i Sverige.

Det här är måste naturligtvis förändras. Skolvalet måste göras om och konkurrenssystemet skolor emellan måste bort. Vinsterna måste begränsas. För varje dag som går, i går och i dag och i morgon, blir arbetarklassbarnens uppförsbacke allt brantare i det nuvarande skolsystemet.

Det här fattar de flesta medborgarna i Sverige. Och de flesta politiker, faktiskt. Skillnaden är att politikerna till vänster vill göra något åt det medan politikerna till höger – alla borgerliga partier och Sverigedemokraterna – vill förhindra alla riktiga förbättringar. Företagens möjligheter att tjäna pengar är viktigast för dem.

När den senaste alarmerande rapporten från Skolverket kom, för bara en månad sedan, ignorerades den och möttes med en axelryckning av högerpolitikerna (medan deras väljare som sagt ser problemet). Även den nya rapporten kommer att mötas med samma totala ointresse från Annie Lööf, Jimmie Åkesson, Jan Björklund, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Det är sorgligt, men sant.

Sök på Politism.se