Stäng
juli 27, 2018
Sara Martinsson, skribent
Nya Zeeland blir andra landet i världen att ge våldsoffer rätt till betald ledighet. Foto: anders Wiklund/TT Foto: Foto: Anders Wiklund/TT

Ny lag om våld i nära relationer kan starta internationell trend

I tio dagar ska offer för våld i hemmet få betald ledighet, enligt lagförslaget som röstats igenom i Nya Zeelands parlament.
Den nya lagen ger den våldsutsatta rätt till tid att kunna lämna sin partner, hitta ett nytt hem och skydda sig själv och sina barn, skriver The Guardian.

Arbetsplatsen är också skyldig att utan att kräva bevis skydda den anställda, genom att till exempel underlätta för byte av arbetsort, e-postadress och ta bort kontaktuppgifter från hemsidor.

Nya Zeeland blir det andra landet i världen att införa en liknande lagstiftning på nationell nivå. Tidigare har motsvarande funnits i Filippinerna. Även i provinserna Manitoba och Ontario i Kanada finns lagar av samma typ.

Beslutet hyllas av både människorättsorganisationer och politiska företrädare runt om i världen, och vissa tecken finns på att fler länder kommer att följa efter. Till exempel har Labor-partiet i Australien redan ett liknande förslag.

Nya Zeeland har länge haft stora problem med våld i nära relationer. Enligt en studie från organisationen It’s not OK har en tredjedel av kvinnorna i landet varit utsatt för våld från sin partner. I Sverige ligger motsvarande siffror (för hela populationen) på 6,8 procent enligt BRÅ, 2014.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se