Stäng
februari 27, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Högern vill att individen ska bekosta föräldraledigheten. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Nu vill högern slå sönder föräldraförsäkringen

Föräldralediga mammor är lata bidragstagare som inte bör finansieras av staten. Det menar i alla fall Timbrodebattören Siri Steijer i dag i Aftonbladet debatt. Hon föreslår att den som ändå väljer att skaffa barn ska få ta ett lån för att vara hemma, i stället för föräldrapenning. På kort sikt bör föräldraledigheten halveras, enligt Steijer.

I en liknande text som Steijer skrivit tidigare, menar hon att de kvinnor vars karriär ”drabbas” av barnafödandet får skylla sig själva:

“Men medelklasskvinnorna bör stå sitt kast. Offerkoftan doftar Chanel-parfym, i medelklassen finns inget förtryckande pappriarkat. Männen är snarare förebilder, de är inte hemma för lite – det är kvinnorna som är hemma för mycket om de nu vill göra karriär.”

Men dåså, partiarkatet finns inte i medelklassen och mammor som stannar hemma får skylla sig själva om karriären inte går lika bra som för deras manliga kollegor. Det är ett sätt att se på saken. Här är ett annat:

I Sverige är vi inte jämställda. Än i dag har vi inte lika lön för lika arbete, och det gäller även medelklassen som Steijer menar är fredad från patriarkatet. Det samma gäller i hemmet, där kvinnor står för majoriteten av det obetalda arbetet. Samtidigt tvingas många kvinnor arbeta deltid. Anledningarna är framför allt vård av barn eller på grund av att heltidsarbete helt enkelt inte finns. Det är svårt att säga till dem att de får ”skylla sig själva” när karriären inte går spikrakt upp.

Ett samhälle där alla får betala sin föräldraledighet är ett samhälle som bara kommer göra det tuffare för kvinnor. Tror man inte på patriarkatet gör det kanske inte så mycket. Det som är intressant är också var Timbro vill använda alla pengar de tar bort från föräldraförsäkringen till: En sänkning av arbetsgivaravgiften med 0,9 procentenheter. Är det något vi kan lita på är det detta: att Timbro alltid har arbetsgivarens bästa i fokus. Allt annat verkar oviktigt.

Sök på Politism.se