Stäng
juli 18, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Volontärer hjälper flyktingar som anländer i båt till grekiska Lesbos. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Nu vill de avskaffa asylrätten för gott

Med andra världskrigets erfarenheter av död, förföljelse och systematisk utrotning kom FN:s flyktingkonvention på plats 1951. Det var nödvändigt, av uppenbara skäl. Inte minst för att försök som Eviankonferensen 1938, som syftade till att få länder att hjälpa judiska flyktingar, var ett sånt kapitalt misslyckande.

Asylrätten som princip har sedan värderats högt i utvecklade demokratier, även om flyktingar svikits många gånger sedan dess.

Det senaste året har dock Europa visat sig allt mindre intresserade av att upprätthålla asylrätten – och den senaste tiden har fler förslag börjat ifrågasätta den. Eftersom den ändå inte fungerar kan man slopa den, menade till exempel forskaren Joakim Ruist.

Och i dag tar Göteborgs-Postens ledarsida entydigt ställning emot asylrätten. Den ska ersättas av ett kvotsystem, skriver Håkan Boström på ledarsidan.

Det är ett anmärkningsvärt ställningstagande.

I stället för en politik som syftar till att få alla de rika länderna att ta ansvar. I stället för att införa sanktioner mot EU-länder som vägrar göra sitt. I stället för att konstatera att den rika delen av världen absolut klarar av ett väsentligt större mottagande.

I stället ska man ge upp och slopa en del av de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Sådär kan man alltså argumentera 2016, utan att särskilt många reagerar eller frågar vilka andra mänskliga rättigheter som är okej att slopa.

Det verkar vara något särskilt med det här året. Det är rätt mycket som faller samman.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se