Stäng
oktober 27, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Astrid Lindgren. Foto: Jan Collsiöö/TT

Nu vänder de sig direkt till Stefan Löfven

Vi är många som följt de unga från Afghanistan som demonstrerat, sittstrejkat och protesterat mot utvisningarna. Vi har hört hundratals lärare vädja till regeringen att stoppa utvisningarna. Vi har läst om unga som begår självmord när utvisningshotet är på väg att verkställas. Vi har sett minst ett exempel på hur en person som utvisats till Afghanistan dödats. Dessutom läser vi varje dag om terrordåd och bomber på olika platser i Afghanistan.

I dag kommer ännu en protest mot utvisningarna. På DN Debatt skriver Marit Törnqvist – som under många år arbetade tillsammans med Astrid Lindgren som illustratör – tillsammans med 33 andra illustratörer och författare, bland annat Astrid Lindgrens dotter och barnbarn.

De riktar sig direkt till statsminister Stefan Löfven (S), kanske för att just han uttryckt så stor beundran för Astrid Lindgren.

Om Astrid Lindgren hade levt hade jag gått till henne nu. Jag hade bett henne hjälpa mig att skriva till dig, Stefan Löfven. Det hade hon gjort. Men Astrid Lindgren finns inte mer, och i min nöd skriver jag själv till dig. 

[…]

Det finns saker man måste göra, annars är man ingen människa utan bara en liten lort, som Astrid skriver i Bröderna Lejonhjärta. När du snart går till riksdagsval – gör det då som människa!

Debattartikeln är rakt på sak och listar enkelt argument för varför utvisningarna till Afghanistan borde stoppas. Det är inte svårt att hålla med. För det är ett mörkt och mycket blodigt kapitel i svensk migrationspolitisk historia som just nu skrivs under den rödgröna regeringen. Ett kapitel som omedelbart borde avslutas.

Sök på Politism.se