Stäng
augusti 29, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Löfven och Andersson lovar en utbyggd välfärd. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu vågar Löfven vara sosse

I princip alla till vänster om den sittande regeringen har tjatat om en stor välfärdsreform – en större förändring som faktiskt kommer märkas direkt i människors vardag. Förbjud vinster i välfärden, beskatta de rikaste för att jämna ut klasskillnaderna, inför sex timmars arbetsdag eller varför inte en extra semestervecka? På tisdagen kom svaret från Socialdemokraterna: de lovar en familjevecka till alla som har barn mellan 4-16 år. Det innebär att varje förälder med barn i de här åldrarna får ta ut fem dagar extra ledigt per år, varje år.

Som det ser ut i dag försvinner ofta ett antal semesterdagar för att föräldrar måste täcka upp när fritids är stängt eller när skolan har studiedagar. Visst finns det stora grupper föräldrar som kan ta med barnen till kontoret om skolan är stängd, medan andra kanske har råd att stanna hemma och somliga förlitar sig på att en snäll och frisk mormor kan hoppa in.

Men för de som inte har den typen av jobb, ekonomi eller möjligheter, för de som inte har råd att vara hemma med 10-åringen när skolan är stängd, är det här förslaget extra bra.

”Men jag då?” undrar barnlösa som också vill ha en extra vecka. Ska man behöva skaffa barn för att få vara ledig? Det är en legitim reaktion, varför inte införa en extra vecka för alla att vara lediga? Eller införa kortare arbetsdagar? Det skulle både stressade tjänstemän och utmattade undersköterskor må bättre av. Kanske är det nästa steg, betydligt lättare att ta om man gjort detta första kliv.

Annars är de enda som gnäller högern och arbetsgivarorganisationerna, men det är inte direkt en överraskning. Hade de fått bestämma hade vi antagligen varken haft semester eller åtta timmars arbetsdag i Sverige.

Sök på Politism.se