Stäng
februari 12, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
USA:s John Kerry, Rysslands Sergej Lavrov och FN:s särskilda sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, right, arrive for a news conference after the International Syria Support Group (ISSG) meeting in Munich, Germany, Friday, Foto: AP/Matthias Schrader/TT

Nu stoppar vi flyktingbarnen med krigsfartyg

Fredagen den 12 februari skulle kunna ha varit en historisk dag. För i dag har SVT:s nyhetssajt rubriken ”Vapenvila i Syrien”.

Tyvärr är den här fredagen inte fullt så historisk. 17 länder, inklusive Ryssland och USA, har visserligen kommit överens om att en vapenvila i Syrien ska vara ett faktum inom en vecka. Men det är ett löfte ingen vågar tro på ännu. Hoppas, visst, det måste man göra. Men än så länge talar mycket litet för att den syriska befolkningen ska få andrum.

Några som däremot får mer andrum, i den betydelse Stefan Löfven brukar använda ordet, är EU-länderna. Här har vi nämligen fått Nato-hjälp för att hindra de syriska flyktingarna från att fly. Tre krigsfartyg och ett antal flygplan rycker ut för att hindra människor från att ta sig i säkerhet i Europa. Alla flyktingar som Nato-styrkorna träffar på ska skickas tillbaka. Inte ett enda litet barn ska smita förbi kanonerna.

Så väljer vi i EU att möta nöden.

Sök på Politism.se