Stäng
maj 25, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu stämmer de EU för klimatförändringarna

Tio familjer från Portugal, Tyskland, Frankrike, Italien, Rumänien, Kenya och Fiji har gått samman med den svenska samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra och bestämt sig för att utkräva ansvar. Därför stämmer de EU för att hotet som de globala klimatförändringarna innebär också är ett akut hot mot deras hem och försörjningsmöjligheter.

Paris-avtalet är trots sina stora brister en avgörande uppgörelse som måste tas på största allvar. Men inte ens EU – en så löftesrik och så ekonomiskt stark grupp nationer – lever upp till sina utfästelser. Vi bäddar alltså för en katastrof.

– Vi har stämt EU för att unionen inte uppfyller klimatavtalet. För oss är klimatförändringarna ett faktum nu och inte ett framtida problem, säger Sanna Vannar från organisationen Sáminuorra, enligt ETC.

På sajten Climate Home News beskriver hon det som att hon och de andra som står bakom stämningen inte kan se någon framtid. Samtliga av de som stämmer EU bor på så kallade ”klimat-hotspots” där förändringarna märks extra snabbt eller har särskilt förödande effekter.

Nu väntar en lång process, dels för att se vilka rättigheter de tio familjerna har att stämma EU, och dels förstås för i nästa skede ta ställning till om de har rätt. Hur som helst behöver de allt stöd de kan få – och alla bör hålla tummarna.

För den som följer EU:s klimatarbete i dag inser snabbt att tillräckliga åtgärder för att begränsa klimatförändringarna knappast lär vidtas utan en dom och tvingande lagstiftning.

Sök på Politism.se