Stäng
februari 20, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Nu får du skärpa dig, Stefan Löfven. Lyssna på dina partikamrater. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nu ställer de sig upp och kräver att Saudiavtalet rivs

I en rad texter (se ”läs också” i slutet av texten) har vi på Politism kritiserat det faktum att regeringen håller öppet för att omförhandla och förlänga vapenexportavtalet med Saudiarabien. I söndags skrev vi att alla de socialdemokrater som är emot avtalet måste börja höja sin röst:

De måste sluta vara mer lojala med partiet än de är med vad som är rätt och riktigt. De måste sluta hålla tyst. För man måste våga göra sånt som är farligt ibland. Annars är man, som ni vet, bara en liten lort.

I dag visar en rad tunga S-namn att de vågar. För detta ska de ha en eloge. Deras krav på statsminister Stefan Löfven är helt avgörande för utvecklingen, och bara när de egna partikamraterna ställer sig upp och säger ifrån kan vi vara säkra på att regeringen tar det i beaktande. På DN Debatt skriver socialdemokratiska riksdagsledamöterna Lawen Redar, Sara Karlsson och Johan Büser:

Det enda argument som återstår för att fortsätta vapensamarbetet med Saudiarabien är att vi annars skulle tappa viktiga exportinkomster. Det är inte hållbart. I valet mellan pengar och mänskliga rättigheter borde svaret vara enkelt.

På SvD Brännpunkt skriver EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) tillsammans med Olof Palmes internationella centers generalsekreterare Jens Orback (S) i en uppmaning till regeringen att bryta avtalet:

”En kommande fredag, den 15 maj, löper avtalsperioden om vapenhandel med Saudiarabien ut. Det innebär att vi nu har chansen att rätta till det som gått fel. 

I ett parti som Socialdemokraterna krävs det visst mod för att gå ut offentligt och kräva att partiledaren byter uppfattning och linje. De socialdemokrater som i dag går ut och tar ställning bör därför backas upp av fler och fler röster, så att stödet för deras linje – att avtalet ska rivas upp – tydliggörs.

Och Stefan Löfven måste fråga sig själv om han verkligen vill stå i en position där han till slut är den ende svensk som försvarar vapenexporten till Saudiarabien.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se