Stäng
oktober 28, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Maja Suslin / TT

Nu ska Raif Badawi piskas igen – Sverige tiger och ler

I Saada i Jemen har ett av Läkare utan gränsers sjukhus bombats i ett saudiskt flyganfall. I krigföringen används vapen som den enormt våldsamma och sekteristiska diktaturen köpt av oss.

Samtidigt berättar den saudiske bloggaren Raif Badawis hustru att regimen bestämt sig för att återuppta det piskstraff han tilldömts för att ha skrivit kritiskt om Saudiarabien. Straffet har ställts in sedan de första 50 piskrappen, som nära nog dödade Badawi, möttes av protester över hela världen. Men nu är det allt tystare och Saudiarabien känner sig återigen trygga med att dela ut piskrapp.

Samtidigt åker Sveriges regering – representerad av näringsminister Mikael Damberg (S) – ner på säljresa till Saudiarabien. Bland de medföljande finns Peje Emilsson, högerlobbyist och friskolekapitalist, Marcus Wallenberg, bland annat styrelseordförande i SEB, Maria Rankka, ordförande för Stockholms handelskammare och företagsledaren Michael Treschow. Ett skatteavtal för att göra affärer mellan länderna enklare har därefter upprättats. Handelshinder ska bort, inget ska störa pengarullningen. Därför valde Sverige och Mikael Damberg att hålla truten om jobbiga saker vid besöket, sådant som mänskliga rättigheter togs inte alls upp.

Hade svenska mångmiljonärer och miljardärer förlorat intäktsmöjligheter om Damberg hade kritiserat Saudiarabien? Det vet vi inte. Hade Raif Badawi piskats på fredag om Damberg protesterat mot att han sitter fängslag. Det vet vi inte heller.

Men vi vet att vår tystnad – kombinerat med våra affärer – stärker en av världens värsta diktaturer. Det kan vi vara säkra på.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se