Stäng
april 23, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Studenter protesterar mot den chilenska skolsystemets orättvisa och ojämlika utformning i augusti 2012. Foto: Luis Hidalgo/AP/TT

Nu säger till och med Chile nej till vinst i skolan

Snart är vi typ ensamma om vårt märkliga system.

Den svenska skolmarknaden – med minimalt reglerade vinstdrivna men skattefinansierade friskolor – har om och om igen kritiserats, på Politism såväl som i otaliga andra forum.

Konkurser där eleverna ställs på bar backe, skolor som sparar in på såväl mat som skolbibliotek och elevhälsa för att maxa avkastningen och koncerner som använder skolpengen till expansion i stället för undervisning har blivit en del av den svenska elevvardagen.

Ofta brukar man säga att de enda som gått lika långt är diktatorn Augusto Pinochets Chile, som 1981 införde ett nyliberalt skolsystem som sedan ofta använts som avskräckande exempel (förutom i Sverige).

Men nu är Chile på väg att införa kraftiga regleringar av skolan – för att komma bort från vinsthets, skolsegregation och ojämlikhet. Anledningen är att man ser vinsten som en av de faktorer som förhindrar ett kvalitetsfokus i skolan.

Det är intressant att följa från en svensk horisont även om reformerna inte är på plats ännu. Innan den 21 maj ska ett antal reformer hamna på den chilenska kongressens bord. Utbildningsminister Nicolás Eyzaguirre  lovar att slakta ett antal heliga kor där skolornas möjlighet att välja sina elever samt möjligheten att göra vinst på utbildningen hör till det viktigaste att få bort.

Eyzaguirre konstaterar också att den tidigare regeringens försök att få systemet att hålla ihop genom fler kontrollinstanser inte fungerat. Debatten känns bekant.

Chile tycks ha lärt sig läxan efter allt för många år med ett mycket dåligt system. Frågan är hur lång tid det tar för Sverige?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se