Stäng
november 29, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Magdalena Andersson (S). Foto: Thommy Tengborg/TT

Nu lovar de hårdare tag mot skatteplanering

Finansminister Magdalena Andersson (S) tog i dag emot ett förslag från Skatteverket.

Det går ut på att alla som bott i Sverige under minst fem av de senaste tio åren – och dessutom har en ”orealiserad nettovinst på sina kapitaltillgångar”, det vill säga en förväntad vinst som ännu inte tagits ut, ska bli tvungna att skatta för den om de flyttar från Sverige. De behöver dock inte betala något förrän tillgången säljs, alltså när de faktiskt får del av vinsten. Bostadsrätter, fastigheter, investeringssparkonton och tillgångar i näringsverksamhet kommer inte omfattas.

Det här är ett förslag som helt enkelt ska göra det svårare med skatteplanering, svårare att undvika skatt. Allt detta som hotar Sveriges välfärdssamhälle. Det är vältajmat och presenteras precis efter den debatt om skattplanering, skatteparadis och skatteflykt där bland annat Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling hamnade i centrum och valde att avgå.

– Vi vill täppa till ett hål i lagstiftningen för att skydda den svenska skattebasen och motverka skatteundandragande när personer flyttar från Sverige. Det blir en rättvisare beskattning. Samma regler ska gälla för alla oavsett om de utvandrar eller inte, säger Åsa Windrot Thell, rättslig utredare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

En god nyhet är att Magdalena Andersson tagit emot förslaget på allra bästa sätt. Hon säger till Sveriges Radios Ekot att regeringen vill genomföra förslaget och införa skatten. Det är ett väldigt bra besked, och helt i linje med hur politiken bör reagera på skatteskandaler: Ta fram nya och bättre regler snarare än att moralisera. Äntligen.

Sök på Politism.se