Stäng
maj 29, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Skattesmitarna gör att det finns mindre resurser till välfärden. Foto: Anders Wiklund/TT

Nu krävs hårdare tag – sluta dalta med rika skattesmitare

Nu skulle man verkligen vilja höra ropen på ”hårdare tag” och ”mindre daltande” med skummisarna.

För även om såna rop hörs väldigt ofta tycks de nästan aldrig dyka upp när det gäller rika människor. Men de behövs, det visar den nya studie om skattesmitare som publiceras i dag, och som SVT rapporterar om:

De allra rikaste hushållen har undanhållit mer än 30 procent av den skatt de skulle betalat. […]
Enligt forskarna visar de nya forskningsresultaten att förmögenhetsklyftorna ökat ännu mer de senaste årtiondena än vad som tidigare har varit känt.”

Studien knyter an till de avslöjanden om skattesmitare som gjorts av bland annat Uppdrag Granskning under de senaste åren, och visar att stora summor pengar som borde ha gått till vård, skola, polis eller militär – vad man nu prioriterar – i stället placeras på konton utomlands av rika människor som vägrar vara med och bidra till det gemensamma.

Genom att smita från skatten gör de Sverige till ett sämre land för alla. Det borde leda till att frågan om skattesmitarna prioriteras betydligt högre av våra lagstiftare och i den breda debatten. Varje gång någon pratar om bristen på resurser för viktiga funktioner är det de mycket rika fuskarna vi ska påminna om. Att deras egoism och girighet är omoralisk är inte det intressanta. Att den sårar vårt gemensamma samhälle däremot, det angår alla.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se